Kort efter sin lansering har nya Volvo S60 redan hunnit dra på sig racingstället. Med rörramschassi och mittmonterad V6-motor ska S60 tävla i Belgian Touring Car Series.

Nya Volvo S60 kommer att hitta ut på tävlingsbanorna innan den sätter sin fot i vanlig trafik. Detta tack vare belgiska Volvo S60 Racing Team som har arbetat snabbt och utvecklat bilen i enlighet med BTCS ”Silhuette S1-reglemente”. BTCS står i det här fallet för Belgian Touring Car Series, det vill säga det belgiska touringcar-mästerskapet med långlopp och tydlig enhetsklassning. Redan den 11 april går starten för den första tävlingen.

Den belgiska racing-S60 har inte mycket gemensamt med originalbilen. Enligt reglementet måste alla bilar ha rörramschassi, samma fram- och bakvagnsupphängning samt aerodynamik. Hjulupphängningarna fram och bak är individuella med justerbara 3-vägsstötdämpare. Mitt i hela ekipaget sitter en V6-motor på 3,5 liter, 410 hästkrafter och 412 Nm som driver på bakhjulen. Motorn är en inköpt enhetsmotor men nästa år hoppas man kunna byta till en egen motor. Växellådan är sekventiell och sextstegad och för bromskraften ansvarar sexkolvsok med 380-millimetersskivor fram och sexkolvsok med 355-millimetersskivor bak.

Loppen som körs i BTCS är av långloppsstyp bestående av två heat om 90 minuter. En av tävlingarna är en 12-timmarstävling på Spa. Volvo S60 Racing-teamet kommer även att driva bilen under alla BTCS-tävlingar och förare är Vincent Radermecker och Eric Van De Poele.

Tävlingskalender 2010 för Volvo S60 i BTCS:
9-11 april – Zolder
30 april – 2 maj – Dijon-Prenois
4-6 juni – Spa-Francorchamps
9-10 juli – Spa Francorchamps
17-19 september – Spa-Francorchamps
8-10 oktober – Zolder

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer