Volvo och Google-ägda Waymo ska bygga bilar tillsammans. De båda företagen har ingått ett partnerskap med målet att ta fram en eldriven och helt självkörande bil för taxibruk.

I våras skrotade Volvo Cars sin satsning på självkörande fordon när företaget Zenuity som drevs i samarbete med Veoneer delades upp. Nu presenteras ett nytt projekt. Volvo Cars och systerföretagen Polestar och Lynk & Co ingår ett partnerskap med Waymo som är Google-ägaren Alphabets företag som arbetar med autonom körning.

Tillsammans ska Volvo och Waymo ta fram en helt ny bil som ska användas i en bildelningsflotta. Tänk Uber utan förare. Waymo ska stå för tekniken som får bilen att köra själv och Volvo ska utveckla och bygga själva bilen.

LÄS MER: Googles autonoma taxitjänst drar igång

Volvo har sedan tidigare ett samarbete med Uber och det påverkas inte av det nya partnerskapet med Waymo. Volvo ska fortsätta att leverera bilar till Uber.

Waymo började som ett projekt inom Google år 2009 och blev rejält uppmärksammat världen över när den gulliga prototypbilen Firefly började rulla på vägarna. Firefly skrotades 2017 när Waymo i stället började testa sin teknik i Chrysler Pacifica. 


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer