Volvo V60 Bi-Fuel officiell – alla fakta

En Volvo V60 som är miljöklassad (enligt de nya miljöbilsreglerna) och har en räckvidd på hela 112 mil. Tilläggsnamnet Bi-Fuel skvallrar om vad det handlar om – kombinationen fordonsgas och bensin.

Stora delar av Volvos modellprogram har nyligen fått ordentliga ansiktslyft. I samma veva fick även motoralternativen en översyn, och mer utlovades i framtiden. Nu kommer så ytterligare ett alternativ för den som är sugen på en Volvo V60, nämligen V60 Bi-Fuel. Premiären sker i samband med fordonsgasbranschens mässa, NGV 2013, som pågår i Göteborg den 11-13/6.

Som tillägget antyder handlar det om en kombination av fordonsgas och bensin som är drivmedlet i V60 Bi-Fuel. Under skalet handlar det om en i grunden vanlig 2,5-liters turbomatad femcylindrig motor. För gasdriftens skull har dock motorn förstärkts och effektuttaget blir 213 hästkrafter. Gastankarna är gjorda i kompositmaterial och ökar bilens vikt med 75 kg. De är placerade under bilens bagageutrymme, men hur mycket de påverkar lastkapaciteten har Volvo ännu inte offentliggjort. Räckvidden anger man i alla fall till ett maximalt 112 mil (med hela gas- och bensintankarna inräknade).

V60 Bi-Fuel räknas, med de nya reglerna som gäller sedan årsskiftet, som miljöbil. Detta är kanske främst intressant för tjänstebilsförare som får en rejäl rabatt i förmånsvärde. Dessutom är bilen därmed skattebefriad i fem år.

Produktionen av V60 Bi-Fuel sker i Torslandafabriken i Göteborg, och konverteringen till gasdrift görs på samma plats av företaget Westport. Några priser har ännu inte avslöjats, men säljstarten kommer i alla fall att ske i oktober.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer