Volvo V60 Bi-Fuel officiell – alla fakta

En Volvo V60 som är miljöklassad (enligt de nya miljöbilsreglerna) och har en räckvidd på hela 112 mil. Tilläggsnamnet Bi-Fuel skvallrar om vad det handlar om – kombinationen fordonsgas och bensin.

Stora delar av Volvos modellprogram har nyligen fått ordentliga ansiktslyft. I samma veva fick även motoralternativen en översyn, och mer utlovades i framtiden. Nu kommer så ytterligare ett alternativ för den som är sugen på en Volvo V60, nämligen V60 Bi-Fuel. Premiären sker i samband med fordonsgasbranschens mässa, NGV 2013, som pågår i Göteborg den 11-13/6.

Som tillägget antyder handlar det om en kombination av fordonsgas och bensin som är drivmedlet i V60 Bi-Fuel. Under skalet handlar det om en i grunden vanlig 2,5-liters turbomatad femcylindrig motor. För gasdriftens skull har dock motorn förstärkts och effektuttaget blir 213 hästkrafter. Gastankarna är gjorda i kompositmaterial och ökar bilens vikt med 75 kg. De är placerade under bilens bagageutrymme, men hur mycket de påverkar lastkapaciteten har Volvo ännu inte offentliggjort. Räckvidden anger man i alla fall till ett maximalt 112 mil (med hela gas- och bensintankarna inräknade).

V60 Bi-Fuel räknas, med de nya reglerna som gäller sedan årsskiftet, som miljöbil. Detta är kanske främst intressant för tjänstebilsförare som får en rejäl rabatt i förmånsvärde. Dessutom är bilen därmed skattebefriad i fem år.

Produktionen av V60 Bi-Fuel sker i Torslandafabriken i Göteborg, och konverteringen till gasdrift görs på samma plats av företaget Westport. Några priser har ännu inte avslöjats, men säljstarten kommer i alla fall att ske i oktober.

Visa kommentarer