Geely äger inte bara Volvo Cars, de är numera också huvudsponsor till Bloodhound SSC-projektet som går ut på att bli världens snabbaste fordon på land. 1 609 km/h är tänkt att nås.

Vi har i flera omgångar skrivit om Bloodhound SSC, ett brittiskt projekt innehållandes ett landfordon som med hjälp av 135 000 hästkrafter ska slå nytt världsrekord i hastighet på land. För ett år sedan stod Bloodhound SSC färdig och allt var frid och fröjd – rekordet kändes vara inom räckhåll. Men den ekonomiska kalkylen sprack och projektet blev tidigare i år försenat.

Men nu har Bloodhound SSC-gänget hittat en ny huvudsponsor och samarbetspartner och det är ingen mindre än Volvos kinesiska ägare Geely som ska pumpa in pengarna som saknas. Kanske det innebär att Volvo får sin logotyp på sidan på ”blodhunden”, vid sidan om Jaguars logotyp?
Att Jaguar har sitt märke på sidan beror bland annat på att den Jaguar-V8 som sitter i F-Type R även finns inuti Bloodhound SSC, dock inte som drivande motor utan som bränslepump.

Bloodhound SSC

Både Geely och Bloodhound SSC-projektets medlemmar är väldigt nöjda med det nya samarbetet. Så här säger projektchef Richard Noble:

– Vi kan inte ha en bättre partner än Geely. Inte bara är de ett internationellt teknikföretag med en enorm vision och kapacitet, de delar även vår passion för innovation och utbildning. Deras stöd, både tekniskt och ekonomiskt, gör att vi kan nu planera nästa års rekordutmaning med tillförsikt. Det innebär också att vi kan ta vårt STEM-inspirationsbudskap (vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik, reds anm) till en stor ny publik, vilket är bra för vetenskap och teknik, men också för att främja Storbritannien.

Bloodhound SSC ska med sina 135 000 hästkrafter börja genomföra tester under 2017 för att, om testerna anses vara lyckade, ta sig ner till Sydafrika där ett nytt hastighetsrekord på land ska slås. 800 mph är första målet, det vill säga 1 287 km/h, vilket räcker för att slå det nuvarande rekordet på 763 mph (1 227 km/h). När det väl är slaget är det drömgränsen 1 000 mph (1 609 km/h) som är tänkt att nås under 2018, en hastighet som ligger långt över gränsen för överljudsfart som är 1 225 km/h (vid 15 graders lufttemperatur).

Läs gärna mer om Bloodhound SSC:s teknik här och om rekordförsöken här.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer