Volvos Evoque-utmanare dröjer – inväntar ny plattform

Framgångarna för Range Rover Evoque och Audi Q3 har inte gått Volvo obemärkt förbi. Men det dröjer åtminstone fem år innan en utmanare från Hisingen kan bli verklighet – enligt nya uppgifter.

Det är brittiska Autocar som säger sig ha pratat med insiderkällor hos Volvo i Storbritannien och fått bekräftat att en konkurrent till Range Rover Evoque och Audi Q3 står högt på önskelistan hos företaget. Men en sådan modell, som skulle kunna heta XC40, ligger åtminstone fem år bort i tiden.


Orsaken till det är att Volvos nya plattform, den så kallade SPA (Scalable Platform Architecture), i alla fall i inledningsskedet är för stor för att passa en sådan modell. Plattformen kommer att göra entré i nya XC90 och inkluderar fem delelement, där sektionen mellan frmahjulen och bilens A-stolpe, inklusive motor, kommer att vara relativt likadan för alla modeller. Plattformen kommer också enbart att använda Volvos nya serie av fyrcylindriga motorer, och är förberedd för hybridversioner, liksom fyrhjulsdrift.

Men i den första tappningen kommer alltså SPA att vara för stor för att kunna agera grund för en Evoque-utmanare. Den minsta modellen som den ska ligga till grund för är nämligen nästa Volvo S60/V60, och enligt Autocar ligger utvecklingstiden för en mindre upplaga av plattformen åtminstone fem år fram i tiden.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer