Waymo och Renault-Nissan-Mitsubishi inleder samarbete

Googles projekt rörande autonom teknik får fler samarbetspartners. FCA och Jaguar finns där sedan tidigare, nu ansluter koncernen Renault-Nissan-Mitsubishi.

Waymo, Googles projekt rörande självkörande fordon, inleder ett samarbete med Renault-Nissan-Mitsubishi. Tillsammans ska de jobba mot att erbjuda autonoma mobila frakttjänster av såväl människor som varor i Frankrike och Japan.

Sedan tidigare har Waymo ett samarbete i USA med FCA, Fiat Chrysler-koncernen, som förra året fick en order på 62 000 bilar av typen Chrysler Pacifica Hybrid. Till flottan ansluter även 20 000 Jaguar I-Pace. Tjänsten kallas Waymo One och har till dags dato bara lanserats i Phoenix.

Om samarbetet mellan Renault-Nissan-Mitsubishi och Waymo bär frukt är man beredda på att utvidga projektet för att i framtiden omfatta andra marknader.

– Detta är ett ypperligt tillfälle att sprida vår autonoma teknik på ett globalt plan tillsammans med en innovativ partner, säger John Krafcik, vd på Waymo.

Faktum är att det redan rullar självkörande Renault-bilar på allmän väg i Frankrike. Fyra Zoe, tillsammans med en buss av typen i-Cristal, kör på tre rutter i staden Rouen.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer