Youngman har lagt ett bud på Saab

Kinesiska Youngman har aldrig gett upp hoppet om att förvärva Saab, inte ens en konkurs eller GM:s krokben verkar hindra dem. Nu uppges det att Youngman har lagt ett bud som ska rädda biltillverkningen i Trollhättan.

Det är Sveriges Radio Ekot som levererar uppgifterna om att kinesiska Youngman nu till sist har lagt ett bud i mångmiljardklassen för att rädda både Saab och över tusen arbetstillfällen i Saabs fabrik i Trollhättan. Flera källor till Ekot bekräftar uppgifterna.

Budet ska ha lagts för några dagar sedan, dock utan att konkursförvaltarna svarat på det.
Enligt tidigare uppgifter från Youngman ser de inte GM och deras tekniklicenser som något hinder. Enligt kineserna ska de kunna fortsätta att tillverka modellen 9-3 utan att behöva böna och be till amerikanerna.
Dessutom sägs det att Youngman kan tillverka andra bilar i Trollhättan-fabriken, exempelvis Lotus som Youngman redan har avtal med, något som skulle betyda att över 1 000 anställda behövs vid anläggningen.

Nu återstår det att se vad konkursförvaltarna svarar och om någon av alla andra Saab-spekulanter, exempelvis indiska Mahindra och turkiska Brightwell Holdings, lägger ett motbud.

Om kvällens uppgifter stämmer och en affär kommer till stånd är det glädjande för svensk bilindustri och Trollhättan. Vi håller tummarna för att det blir något gott utav detta.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer